Składniki:
wiśnie bez pestek (mogą być mrożone), 0,5 kg
cukier, pół szklanki
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
trochę wody.
Opis przygotowania:
Zagotuj wiśnie ze szklanką wody i cukrem. Do wrzącego syropu wlej rozrobiona z wodą mąke ziemniaczaną i zdejmij z ognia, gdy zacznie gęstnieć. Jeśli wlejemy od razu do słoika i zakręcimy gorące, można taki deserek przechowywać całkiem długo. Ale u mnie nie stoi...
dodane na fotoforum:
bunia 2009-10-30
To taki zawekowany kisiel ? Trzeba spróbować - fajnie było by mieć gotowy w zapasie .
vesper5 2009-10-30
tak, to na pewno jest przepyszne...:)))
cuisine 2009-10-30
Robię od kilku lat podobne wiśnie, śliwki, brzoskwinie i truskawki.
Są idealne jako sos do deserów, lodów lub ciast :)
elba50 2009-11-06
Ten "sosik" jest pyszny jako dodatek do lodów...spróbuj.....