Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy w maszynce
Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy
W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną
dodajemy jajko lub 2 szczyptę soli i zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki
Z ciasta formujemy niewielkie, kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę
Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Wyjmujemy i odcedzamy
dodane na fotoforum:
babcia1 2011-11-22
Przepadam za tymi kluskami a najbardziej je lubię z grzybami w śmietanie albo pokraszone cebulką ze skwarkami i do tego kapusta kiszona z grochem łuskanym żółtym..mniam...Pozdrawiam Serdecznie i Ciaplutko i Wspaniałego Dnia Życzę !!!