Dla zaintersowanych przepis od mojej koleżanki Marysi
KORECZKI Z OGÓRKÓW
/ ja tnę na kawałki po prostu, duże ogórki i mniejsze-obrane/
2,5 kg ogórków
3 cebule
2 łyżki soli - pokroić i zostawić na 3 godziny
ZALEWA
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru - zagotować i ostudzić
1 łyżka pieprzu mielonego
1 łyżka curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka siekanego zielonego koperku
Przyprawy wymieszać z ostudzoną zalewą, wlać do garnka z pokrojonymi ogórkami i cebulą, wymieszać , dawać do słoików. Pasteryzować 10-15 min.
dodane na fotoforum:
maria10 2014-08-18
..... wspaniały przepis i chętnie go odgapię jeśli pozwolisz...... podziwiam Cię bo kiedy Ty to wszystko zdążyłaś zrobić Halinko????
evita 2014-08-19
Zastanawia mnie ta zalewa... wiem, że ogórki puszczą sok...
ale czy nie za kwaśne są... bo ja tego typu sałatki lubię słodko - winne... Halinko a jakie te są?...
halinag 2014-08-19
Ewuniu robilam je pierwszy raz poleciła mi koleżanka która robi od kilku lat...ogórki puszczą sok więc tej wody jest trochę jak się doda do wszystkiego zalewę jest taka w miarę...sama jestem uczolona na kwasiory i większość robie łagodne smaki ..tu z tą curry daje taki inny posmak...zrobiłam tylko z jednej porcji...nie wiem jak się zachowa po kilku dniach...ponoc smaczna...