Witajcie kochane Garnuszki :D
Zostawiam Wam różyczkę majonezową, a ja zmykam do zajęć papierkowych :(( Po tym cholernym włamaniu nie możemy się ogarnąć z robotą......jestem mega przemęczona....siedem dni w tygodniu zap...l przez jakiegoś debila! Mam nadzieję,że w życiu spotka go jeszcze większa krzywda niż wyrządził nam :((
Powinnam wstawić jakąś Babciną mądrość, ale ledwie CZymam* się skóry, więc dzisiaj nie pomędrkujemy sobie.......
Kochani, polecam Wam tę pyszną babkę majonezową. Bez obaw - majonezu wcale nie czuć :)) Kto ją robił może potwierdzić moje słowa :)
Babka jest puszysta, wilgotna i co najważniejsze - sama się robi :) Można zrobić ją kolorową, albo dodać rodzynki tudzież inne bakalie.
Poniżej jest przepis na duuużą formę z kominkiem - jest zrobiona z półtorej porcji składników. Jeśli zechcecie skorzystać z przepisu, to w Waszej formie ciasto powinno sięgać do połowy wysokości formy.
6 jajek, 1,5 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 7,5 łyżek majonezu, 4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Cukier i jajka wymiksować. Dodać pozostałe składniki. Wymiksować.
Dużą formę z kominkiem natłuścić, obsypać bułką tartą, wlać ciasto.
Piec w temp.140-160*C ok. 60-70 minut (do suchego patyczka).
Pozdrawiam cieplutko :*
kimeraj 2015-10-12
re: Izunia, po wyjęciu z piekarnika czekam aż spód przestygnie. Później odwracam do góry doopą i foremka schodzi bez problemu, babeczka jest jeszcze ciepła :) Sekret polega na tym,że przed pieczeniem formę trzeba dobrze wysmarować (ja smaruję Ramą w płynie) i dokładnie we wszystkich zakamarkach obsypać bułką tartą :)
ewaiza 2015-10-12
dziekuje Kasiu ;) mam taka forme pare lat dobrych lat :-) i raz dobrze wychodzi raz bardzo zle :-(
elen1 2015-10-13
JA potwierdzam jest pyszna a u Ciebie w jakiej formie pięknej
a temu co taką szkodę zrobił życzę d...o ś,,,,sku ech życie
pozdrawiam Kasiu:)