Ciacho/tort najlepiej zrobić na 3 dni przed podaniem - biszkopty super nasiąkną mmmmmm :)
*Uprawniony do głosowania* dziękuje wszystkim z całego serducha za piękne życzenia! W zamian częstuje Was torcichem :)
Ja również przyłączam się do podziękowań! Jesteście kochani!
Wg moich skrupulatnych obliczeń z Waszych życzeń wyszło, że moje dziecię będzie żyło 12000 lat...o zdrowiu i szczęściu nie wspominając ;)
BISZKOPT: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Miksować. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Ciasto wlać do formy. Piec w temp.160°-180°C ok.25-30 minut. Ostudzić.
Upiec 3 takie same biszkopty.
Kochani! Możecie upiec jeden biszkopt i przekroić go na 3 części. Ale,że ja nienawidzę przekrajać biszkoptów, dlatego piekę trzy osobne. I nie ważne czy przekrajam je nitką, nożem czy piłą elektryczną! Nienawidzę i już :D Każdy ma jakieś zboczenia - a to jest moje ;)
PONADTO: 2 galaretki wiśniowe, 200 ml wiśniówki, puszka brzoskwiń, 1,5 litra śmietany 30%, słoiczek dżemu wiśniowego, maliny lub truskawki, masa śmietanowa dr Oetkera o smaku malinowym lub truskawkowym (niekoniecznie).
Brzoskwinie odcedzić i pokroić w kostkę. Galaretki wsypać do półlitrowego garnuszka, zalać gotującą wodą tyle, żeby było pół garnuszka. Wystudzić, dopełnić do pół litra wiśniówką i dobrze wymieszać.
Pierwszy biszkopt solidnie nasączyć ponczem wiśniowym. Ubić 1/2 litra śmietany, dodać trochę malin (truskawek) zmiksowanych blenderem (lub zmiażdżonych widelcem) i delikatnie na najniższych obrotach zmiksować (można dodać trochę żelatyny ale niekoniecznie. Ja nie daję). Dżem wymieszać w słoiku widelcem. Nasączony biszkopt posmarować cienko masą, na masę rozprowadzić dżem, a na dżem resztę masy. Przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć.
Drugi biszkopt nasączyć ponczem wiśniowym (ja nigdy nie zużywam całego ponczu, bo nie ma takiej potrzeby. Wtedy przelewam go do słoiczka i trzymam w lodówce. Zrobi się z niego galaretka, ale się nie przejmujcie. Wystarczy wrzucić ją do garnuszka, lekko podgrzać i mamy znowu pyszny poncz do nasączania ciast :D Można również pokroić galaretkę w kosteczkę i wykorzystać do dekoracji - ma zarąbiście pyszny smak). Ubić 1/2 litra śmietany. Biszkopt posmarować cienko bitą śmietaną, rozłożyć brzoskwinie i resztę bitej śmietany, a na nią następny biszkopt, docisnąć.
Trzeci biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń wymieszanym z ajerkoniakiem. Ubić 1/2 litra śmietany, dodać masę śmietanową, ubijać do połączenia. Wierzch i boki posmarować masą śmietanową, dowolnie udekorować.
Smacznego :D
jmania 2016-03-04
Postarałaś się dla syna, tort wyszedł pyszny i piękny masz te zdolności Kasieńko...
ijkk1 2016-03-04
to dolicz jeszcze moje 100 - Wszystkiego co najlepsze ,spełnienia marzeń i realizacji celów (*,*)
brzozka 2016-03-04
Ode mnie tez sie jeszcze sto lat synowi nalezy :).
I duzo, duzo zdrowia :).
Teraz siegam po przydzialowa porcje tortu - wysmienity !
stor55 2016-03-04
torcicho super smakowite!! ja to życzyłam szczęścia bo co komu po zdrowiu jak szczęścia nie ma miłego weekendu życzę
elen1 2016-03-04
mmm ale piękny w przekroju o smaku to już nie wspomnę
jeszcze raz dla synusia sto lat:)
astra40 2016-03-05
Wspaniały torcik:) Piękny i pyszny:)
Zrobiłam ciacho z Twojego przepisu, wyszło przepyszne:)) Pychotka:))
mattik 2016-03-07
pozdrawiam Cię prawie wiosennie i życzę miłego dnia oraz spokojnego całego nowego tygodnia... :))
achach5 2016-03-29
Ile to cudo ma kalorii ?
Nie pytam o cały placek
ale taki kawałek ....?.....no 10 x 10 np. ? :))
oliwkaa 2016-05-16
Jak widze ciasta w przekroju i krem nie jest rozpackany na biszkopt to sie pytam jak to jest krojone ? Mi zawsze wszystko sie pomłemła i nie widać takich fajnych warstw !
Nie bawie sie tak ooooo !!!
achach5 2016-06-13
Jak Ciebie nie kochać ???!!!
Czy mąż jest równie dowcipny ?
Pytam z babskiej ciekawości tylko,
bo ,w cudzym, mężu nie zamierzam się zakochiwać...
no chyba żeby....?... Chłe,chłe,chłe :)
Ale raz już popełniłem ten błąd, a z błędów
należy wyciągać wnioski., bo po to -te błędy, są...