potęga Garnka - od pomysłu (aziu1) do przemysłu

potęga Garnka - od pomysłu (aziu1) do przemysłu

Jeszcze się piecze w piekarniku, ale już porządnie wygląda.
Babka ziemniaczana, moja pierwsza w życiu - wcześniej widziałam tylko na zdjęciach i słyszałam o niej opowieści.
Przepis i zdjęcia macierzystego wydania, skąd sama zaczerpnęłam wiedzę
znajdziesz https://www.garnek.pl/aziu1/24613061/babka-ziemniaczana
uwaga: przepis aziu 1 umieściła poniżej w komentarzach

dopisano:27.01.2013 godzina 22.20
w babce wyszedł tylko kubraczek - wnętrze nijakie, czyli surowe, mimo dodatkowych 40 minut w piekarniku.
Jak ja już się za coś wezmę....

katka12

katka12 2013-01-26

co to ?

katka12

katka12 2013-01-26

tak myślałam,że to babka ziemniaczana..moja ciotka robiła pyszną.

aziu1

aziu1 2013-01-26

o rany świetnie wygląda!

aziu1

aziu1 2013-01-26

napisz potem jak z grubo tartym wyszło :) please

katka12

katka12 2013-01-26

re: :) chętnie :)

adusiaz

adusiaz 2013-01-26

Proszę o donos, czy dobra. :)

adusiaz

adusiaz 2013-01-26

Marysiu, tam nie ma co "uruść", musi się tylko przepiec, żeby surowe nie było. Myślę że jak wstawisz jeszcze do piekarnika-uratujesz. :)
Placki tarte na drobnej tarce tez potrzebują na patelni sporo czasu żeby cisto nie było w środku surowe. Daj jej szansę. :)

aziu1

aziu1 2013-01-26

wstawiaj do piekarnika, górę zasłoń folią aluminiową, albo grzałkę górną wyłącz, i zmniejsz temperaturę - niech dochodzi gdzieś w 150 stopniach.
Poza tym babka ziemniaczana pyszna jest też odsmażana na patelni następnego dnia, nie martw się pierwsze koty za płoty

kazek1

kazek1 2013-01-26

Smacznego!!!

barossa

barossa 2013-01-26

bardzo apetyczna,az zglodnialam,to tez potega garnka ,ze pobudza apetyt:))

henry

henry 2013-01-26

hehe.. a wiesz. ze i ja narobilam sobie apetytu.. ale jak bylam na Podlasiu..jadlam.. pychota.!!!

henry

henry 2013-01-26

Mario..... nic sie nie przejmuj... odsmazone na patelni jeszcze pyszniejsze bedzie..!!!!

rita41

rita41 2013-01-26

...tak więc to nie tylko "garnek" to i "piekarnik":))) Fajnie, że można czerpać z niego pomysły i inspiracje...gratuluję wypieku:)

anijas

anijas 2013-01-26

za oknem zimno i śnieg, a w domu pyszny zapach ciasta...poezja

vide1

vide1 2013-01-26

jak bedzie gotowa to poprosze kawałek>

pawola

pawola 2013-01-26

nigdy nie jadłam... jakoś tak mama nie robiła... raczej plendzki...

katka12

katka12 2013-01-26

re: nie, na pchlim targu...

katka12

katka12 2013-01-26

re: nie mój zbiór, kolekcja gościa na pchlim targu :P

majab77

majab77 2013-01-26

Najlepsza w niej spieczona skórka:))
Aż mi zapachniało:))

baskadm

baskadm 2013-01-26

Jadłam ( było pyszne), ale nigdy nie piekłam.
Może spróbuje po powrocie do domu????

ewaiza

ewaiza 2013-01-26

jaka apetyczna;))

sowa57

sowa57 2013-01-26

Smakowita fotka.

aziu1

aziu1 2013-01-27

re: moczy się :) ziarenka na kiełki w naczyniu do kiełkowania - w końcu z szafy wyciągnęłam

funia77

funia77 2013-01-27

No nie mogę dociec jak możliwe nie jeść 'babki'???? Na Kaszubach to nieznane???? pozdrawiam:)))

guliwer

guliwer 2013-01-27

Witaj Ulubiona;-)
Babkę jadłem po raz ostatni latem na Mazurach,tam poznałem co to znaczy byc gościem w tamtych stronach,proszono mnie tylko co bym zapamiętał ,co solennie obiecałem.Za dobre słowo w komentarzu bardzo Ci Mario dziękuję,pozdrawiam.

funia77

funia77 2013-01-27

Mario, jednak musisz te ziemniaczki na drobnej tarce utrzeć! A ja nie wiem skąd pochodzę ale urodziłam się w Sopocie. pozdrawiam i życzę smacznego i odwagi w eksperymentach kulinarnych!!!

scorpio9

scorpio9 2013-01-27

Odsmażona na następny dzień,palce lizać....;)

wie47

wie47 2013-01-27

hahaha no nie powiem uśmiałam sie z tego twojego pieczenia raz że ja bym zrobiła dokładnie jak ty bo wiem ...dwa że bym sie bardziej znerwowała i kury by ją juz jadły a trzy znowu bym próbowała ją upiec i koniec ...smacznego :):).

viola55

viola55 2013-01-27

Marysiu,to wino to było wczorajszej nocy...;) Dzisiaj mleczko,ale pogadać zawsze możemy:))

dosia

dosia 2013-01-27

Przyszlam za zapachem...napisz jak wyszla:)

agus63

agus63 2013-01-27

No, no, no! Niezła babka! Pachnie aż u mnie... Łażą za mną ostatnio placki ziemniaczane, ale teraz to pewnie zacznie łazić..."niezła babka" ;)

katka12

katka12 2013-01-27

re: Wcześniej zjechałam tu na pupie..niechcący, i nie mogłam się wdrapać na górę..;)

reni51

reni51 2013-01-27

uwielbiam babkę ziemniaczaną ale robiłam tylko 2 razy w życiu. Przypomniałaś mi ten smak, muszę kiedyś zrobić...

oliwkaa

oliwkaa 2013-01-28

No i jak ? Uratowana ?

oliwkaa

oliwkaa 2013-01-29

Jak drugiej poówce smakuje to sukces można odnotować !
Mój też zawsze mówi,że dobre gdy mnie nie smakuje .....Nie wiem czemu tak jest ale mnie to nie przeszkadza :0)))) A w kuchni jest pełno niespodzianek. Np moja teściowa zawsze robi na imprezki zapiekanke z pieczarek,białego mięsa ,sera i śmietany. I ostatnio mówi ,że nie wie czemu tyle wody w zapiekance a przecież tyle nie nalewała i wtedy ja błysnęłam pytając czy pieczarki były surowe. Bo wiadomo,że one puszczają w cholerę wody. Ja daję przesmażone pieczarki do zapiekanek. Także następnym razem babka ziemniaczana się uda na bank. Zreszta jak każda babka może mieć swoje humorki ;0))))

olga22

olga22 2013-01-29

Pachnąca i chrupiąca, lubię i chyba też zrobię , myslę , że dopiekłaś,

henry

henry 2013-01-29

:))))))
No wlasnie o ta wyobraźnie chodzi........

wika53

wika53 2013-01-30

Marysiu,jadłam Twoje pyszne ciasteczka,myślę,że babka też była udana !

reni51

reni51 2013-01-30

szkoda, że nie wyszło tak jak trzeba, może z dołu piecze twój piekarnik za słabo...

wdadeso

wdadeso 2013-02-03

Marysiu ja zawsze wkładam najpierw na pół godziny w temperaturze 300 stopni żeby powstała chrupiąca skorupka,a potem godzinę 200 stopni,zawsze jest wyśmienicie chrupiąca i najpierw zjadamy boczki rzecz wiadoma,a środeczek następnego dnia odsmażam;)palce lizać!
http://www.garnek.pl/wdadeso/23910103

jagoda8

jagoda8 2013-02-04

Baba karoflana jest pyszna:)
re:Maryniu jak będzie cieplej to jedziemy na Kaszuby i się spotykamy,pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie:)

reni1

reni1 2013-02-07

re;ja piekłam bez jaj..i wyszły najlepsze są świeże tak jak każda drożdżówka..

reni1

reni1 2013-02-07

odpowiedziałam...ale może już za późno):

hannae

hannae 2013-02-22

Pysznie to wyglada Mario i wiem ze uratowalas ja a ten zapach !!!! .

(komentarze wyłączone)