*TALARY DROZDZOWE*
Składniki:
3szkl.mąki
1szkl.mleka
pół kostki drożdży ( 5dag.)
1/2szkl.cukru
cukier waniliowy
1/4szkl.olej
4jaja
szczypta soli
3jabłka (pokroić w drobną kosteczkę
cynamon
1łyżka cukru
Z drożdży, odrobiny mleka,1łyżki cukru zrobić rozczyn,odstawić w ciepłe miejsce żeby podrosły.Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.Do mąki dodać utarte jajka,letnie mleko (nie może byc zbyt ciepłe),rozczyn sól i wyrabiac ciasto pod koniec wyrabiania dodać stopniowo olej.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją obiętość wyłożyć na stolicę posypaną mąką żeby ciasto się nie przykleiło podzielic na 2 częśći uformować 2 prostokąty i rozsypać na nich pokrojone w kostkę jabłka( wymieszane z cynamonem i cukrem).Zwinąć rolady które kroimy na grubość 2cm. układamy na blaszkach,smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy na 10min.do podrośnięcia.Wkładamy do piekarnika po upieczeniu i wystygnięciu możemy posypac je cukrem pudrem.Talarki są pyszne,rozpływaja sie w ustach i szybko sie je robi.SMACZNEGO