Składniki na szaszłyki:
1 podwójna pierś drobiowa
2 cebule
1 duże jabłko
30 dag cienkiej wiejskiej kiełbasy
Marynata:
5 łyżek oliwy
1 łyżka pikantenej przyprawy do grilla
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Grillowane pomidory;
3 twarde pomidory
szczypta oregano i bazylia (suszonej)
oliwa
Dodatkowo:
3 jajka
kromki chleba
Wszystkie składniki na szaszłyki kroimy, cebulę na cząstki kiełbasę w talarki, drób w kostkę i jabłka umyte w kostkę razem ze skórką.
Marynatę dokładnie mieszamy i wkładamy wszystkie składniki razem delikatnie , mieszamy, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Wymoczone długie wykałaczki do szaszłyków, nadziewamy do wyczerpania składników i grillujemy po 10 min z każdej strony .
Umyte pomidory wycieramy, wykrawamy białą częśc i kroimy na cząstki, spryskujemy oliwą i grillujemy po każdej stronie po 2 min, pod koniec posypujemy bazylią i oregano.
Grilla spryskujemy oliwą, wybijamy jajka, posypujemy solą i pieprzem i grillujemy, aż jajka łanie się zetną.
Ja wszystko grillowałam na elektrycznym grillu, więc nie używałam tacki, na grillu ogrodowym jest ona niezbędna.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-06-13
O kurcze... na noc takie łakocie???
Pyszności...:)
anina 2012-06-14
Masz świetną galerię.....super przepisy....a pyszności że palce lizać nawet patrząc na Twoje zdjęcia....Gorąco pozdrawiam:)))