Doskonale znany przepis na rybę w jarzynach . Ostatnio proporcje które stosowałam do przepisu kiedyś nie mają z powodów oczywistych zastosowania. Nie da się gotować takich samych porcji jak na 4-6 osób na 2 osoby. Musiałam przestawić system dokładnie. Pomijając Święta kiedy robię odrobinę więcej - takich potraw jak ryba po grecku przygotowuję tyle by było jej na 1 góra 2 posiłki. Najłatwiej jest mi robić to w ten sposób , że kupując filet ryby na obiad z góry przeznaczam połowę na rybę po grecku lub w galarecie.
Dziś zaciekawiło mnie czy można trochę zmienić podstawowy skład sosu do ryby po grecku. Dodałam pokrojonej w paski papryki i krojonego pomidora ( użyłam zamrożone na leczo).
Podpowiadam - taka ryba ,,po grecku ,, jest pyszna.
dodane na fotoforum:
maria57 2013-10-31
a propos ryby po grecku
Przez lata robiłam klasycznie, czyli warzywa stosownie utarte i doprawione, ryba (filety) klasycznie najpierw usmażone na patelni aż... kiedyś przez przypadek ...
Gościł w moim domu ,,statkowy,, kucharz. Akurat wróciłam z zakupów i po raz pierwszy przyniosłam do domu świeżą makrelę (czasy kryzysowe, trzeba było brać, co mieli w sklepie). Przywędrowałam z ową rybą po drodze dumając, cóż ja z tego sklecę??? będzie jadalne, czy nie??? Za radą owego kucharza włożyłam ją do żaroodpornego naczynia z przykrywką. Obłożyłam makrelę sowicie cebulą, kilka ziaren ziela angielskiego, (bez liścia laurowego) Na to wiórkowane masło, oczywiście pieprz i sól, a po uduszeniu dodatkowo mieliśmy cząstki cytryny do skropienia. Całość dusiła się w piekarniku. Wyszło.... nawet, nawet. Miałam obserwować - od czasu kiedy pojawiły się w powstałym sosie bąbelki - 20 min. W krótkim czasie nowy przepis z makrelą w roli głównej ...
maria57 2013-10-31
na moje gadulstwo zawsze za mało miejsca......
... W krótkim czasie nowy przepis z makrelą w roli głównej powtórzyłam. W którymś momencie pomyślałam, skoro całość dusi się pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym, mogę to samo zrobić na palniku gazowym. I taniej i wygodniej, Właśnie wtedy, kiedy pitrasiłam kolejną porcję już na płycie kuchenki i obserwowałam unoszące się bąbelki wpadłam na pomysł, żeby w ten sposób zrobić rybę po grecku. Rybę wcześniej solę, skrapiam octem, obkładam cebulą i zostawiam na 2-3 godziny. Tymczasem przygotowuję warzywa na farsz. Podduszam na małej ilości oleju w normalnym garnku bardzo krótko. Przyprawiam klasycznie jak się przyprawia rybę po grecku czyli sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, przecier pomidorowy, trochę cukru (jak kto lubi) Podlewam trochę wody, tak aby farsz był sowicie mokry. Odzielam cebulę, którą była obłożona ryba. (wcześniej do farszu daję na samym początku też ceb...
maria57 2013-10-31
i jeszcze za mało.....
....... (wcześniej do farszu daję na samym początku też cebulę - zeszklę ją na oleju). Cebulę z ryby, żeby jej nie wyrzucać posiekam na desce i dorzucam do farszu.
W naczynie żaroodporne układam warstwami: farsz, rybę, farsz, rybę, i tak na przemian. Ostatnia warstwa ryby koniecznie przykryta farszem. Oczywiście przykrywa żaroodporna na wierzch i właściwie na tym koniec roboty, Całość stawiam na kuchence i.... po 20 minutach ryba jest gotowa. Smakuje na ciepło, a po wystudzeniu mamy klasyczną rybę po grecku i.... żadnego rybnego zapachu w mieszkaniu. Ryba potrzebuje 20 min przebywania we wrzątku, żeby na pewno nie była surowa. Tym sposobem możemy spokojnie domownikom podać zdrowe, bezpiecznie przygotowane i naprawdę smaczne danie
Spróbuj, przekonaj się sama. Bo u mnie w domu wszyscy lubią ryby, ale jeśli je smażę narzekają, że wszędzie czuć rybę
maria57 2013-10-31
dodam jeszcze, żeby zwrócić uwagę koniecznie na to, żeby przygotowując farsz, dusić go naprawdę symbolicznie. Ma być wrzące, ale tylko doprowadzić do wrzenia. Potem i tak dusi się całość razem z rybą. Przyjemnie się je potem rybę po grecku jeżeli warzywa nie są przegotowane. Mają być leciutko ,,przytwardawe,,