Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Yorkshire pudding :
Jeden z bardziej znanych puddingów angielskich . Wbrew mitom na temat tego , że puddingi to nie jest to co jest smaczne – przepyszny .
Czas : 30 minut
Składniki :1 kubek mąki
5 jajek
½ kubka mleka
½ kubka wody
oliwa
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
Foremki do mufinków średniej wielkości wstawić do piekarnika i rozgrzać . Do każdego wgłębienia wlać po łyżeczce oliwy i ponownie wstawić do piekarnika. Z mąki , jajek , mleka i wody zrobić ciasto jak na naleśniki . Wyjąć foremki w na gorącą oliwę wlać ciasto ( do pełnego wgłębienia ). Natychmiast wstawić do piekarnika i piec 15 minut , aż ciasto spuchnie i będzie brązowo – złote . Wyjąć . Ostudzić . Podawać do pieczystego .( łamać i wybierać nimi sos ).
dodane na fotoforum:
bunia 2008-09-01
Nie wiem dlaczego Anglicy nazywają te kluchy puddingiem . Robi sie je ze zwykłego naleśnikowego ciasta ( tylko jajek jest więcej ). Fantastycznie smakują z sosem od pieczeni. Zamiast ziemniaków do wołowej pieczeni podają takie kluchy i nimi wybiera się sos. Pyszne.