Ryba Tilapia w cieście cebulowo-piwnym :
Bardzo dobry sposób przyrządzania ryby. Pozostaje soczysta . A ciasto jest pikantne i smaczne . Razem stanowią naprawdę dobrą kompozycje smakową .
Czas : 30 minut
Składniki :3 płaty Tilapii średniej wielkości
2 cebule
½ szklanki piwa
2 mini kosteczki Knorra ,,Prażona cebulka „
½ łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sok z cytryny
sól
pieprz czarny grubo mielony do posypania ryby
10 łyżek mąki
2 jajka
oliwa do smażenia
Rybę osolić , popieprzyć . Filety przekroić na połówki . Skropić sokiem z cytryny . cebule utrzeć na miazgę na drobnej tarce jarzynowej . Zrobić ciasto z piwa, jajek , mąki. Dodać miazgę z cebuli , rozkruszone mini kosteczki Knorra, Pieprz, paprykę .Na patelni rozgrzać oliwę . Filety rybne maczać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz . Smażyć na rumiano z obu stron . Zmniejszyć gaz i dosmażyć rybę . Podawać z surówka z kiszonej kapusty . Można podać do tego ziemniaki z wody , ale niekoniecznie.
Można w tym cieście przyrządzać również inne rodzaje filetów rybnych . Doskonała jest tak zrobiona Panga, Morszczuk, Dorsz . Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem piwa , albo obiad mają jeść również dzieci , proponuję zastąpić Piwo mlekiem . Ciasto będzie delikatniejsze , a smaku to nie pogorszy .
dodane na fotoforum:
yzabela 2008-09-09
Się poczęstowałam :)
zuzka35 2008-09-09
Chyba nie mogę tu tak często zaglądać...moja dieta staje się dla mnie mało istotna w tym momencie ;))) Pozdrawiam