Co prawda nie pora na robienie tego dżemu , ale przypomniało mi się o nie dopiero jak zachciało mi się malinowej herbatki.
Dżem malinowy:
Bardzo prosty.
Czas :45 minut
Składniki :
1 kg malin
1 kg cukru
Czyste maliny przebrać tak by nie było listków . Wsypać do rondla z grubym dnem i mieszając ogrzewać aż puszczą sok ( 5-10 minut).Wsypać cukier i dalej smażyć aż cukier całkowicie się rozpuści. W trakcie smażenia zbierać z wierzchu pianę. Po 15 minutach przełożyć gorący dżem do czystych wyparzonych słoiczków .Zamknąć .Pasteryzować 10 minut.
dodane na fotoforum:
novva 2008-11-05
Napewno pyszny:)
novva 2008-11-05
Zgadzam sie.....Moja Mama też zawsze sama robi i smak i zapach jakże rozni sie od tych kupnych.....Echh...mniamm:))))))))