Kuleczki mięsno- pieczarkowe z sosem pomidorowym :
Potraw z mielonego mięsa jest tysiące . To jest taka odmienna wersja spaghetti z sosem bolognese .
Czas : 45 minut
Składniki :
25 dag mięsa mielonego ( rodzaj jaki kto woli )
4 średniej wielkości pieczarki
½ szklanki bułki tartej
1 jajko
pieprz mielony
maggi
olej słonecznikowy
1 łyżka masła
2 płaskie łyżki mąki
½ kostki bulionu drobiowego Knorra
1 mini kostka cebulowa Knorra
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
½ szklanki wody
pokrojona natka pietruszki
2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
oregano
szczypta cukru
makaron Tagliatelle ( grube wstążki )
Pieczarki pokroić w drobna kosteczkę i usmażyć na łyżce oleju na rumiano. Dodać do mięsa z bułką tartą , jajkiem , 2 łyżkami natki pietruszki .Wyrobić dokładnie masę mięsną . Doprawić maggi, pieprzem ,mini kostka cebulową Knorra .Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć je na gorącym oleju. W czasie smażenia ugotować i odcedzić makaron . Trzymać w cieple ( np. w nagrzanym piekarniku ). W garnuszku rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła. Wsypać mąkę .Zamieszać .Wlać śmietankę , wodę , koncentrat .Ogrzewać Az sos zrobi się aksamitny. Doprawić oregano, bulionem drobiowym , pieprzem , szczyptą cukru. Do sosu włożyć kulki mięsne usmażone na rumiano i dusić 10 minut na małym gazie.
Podawać na makaronie Tagliatelle iposypane natka pietruszki .
dodane na fotoforum:
cudolik2 2009-05-11
Fajnie napisałas;"dwie płaskie łyżki wody"....To coś jak klopsiki z mielonego.Lubie wszelakie rzeczy z mielonego mięsa.U mnie też dziś potrawa z mielonego mięsa.Miłego dnia.
kocurq 2009-05-11
Jami-mniami;)
I duzo sosu-tak jak lubie;)
Szkoda,ze tak sie juz napakowalam.....
...wroce tu wieczorem-odgrzeje sobie sama;)
hi hi hi;)
Milego dnia;)
bunia 2009-05-11
cudolik2- hi hi hi - to jest tak jak się pisze na kolanie- oczywiście mąki. Dzięki za czujność.
graga35 2009-05-11
smacznie wyglada......mmmmmmmm....pozdrawiam i milego dnia zycze.....
graziac 2009-05-11
Poproszę o ten półmisek z całą zawartością! Oj,zjadłabym teraz te pyszności...
boxer1 2009-05-11
Zobacz przybywam z pozdrowieniami,
Żeby dziękować za przyjaźń między nami.
madziaj 2009-05-11
właśnie ugotowałam szpargi według Twojego, buniu, przepisu. REWELACJA. Jeszcze raz dzięki za dzielenie się z nami Twoją wiedzą.
ellah 2009-05-11
kuleczki! juz sama nazwa smaczna :) Sos pomidoryw to ja zawsze i wszedzie. :)
Plus ogórkowa róża jako premia. :)
Bomba smaczności!
bunia 2009-05-11
cudolik2- prosisz - masz - idę postawić czajnik - ale tym razem będzie z opuncją ( kuzynka mi przywiozła z Egiptu )
wiki3 2009-05-11
Nisamowite mhmhmh
rudy13 2009-05-11
takie klopsiki są świetne, ja czasem kupuję metkę cebulową i nie trzeba wtedy dodawać przyprawy cebulowej..:)))
bunia 2009-05-11
rudy13- a wiesz że to jest myśl - ja bym sobie zrobiła z metki tatarowej - wołowe w sosie serowo-koperkowym .To by była porcja akurat na mnie i Mamę .Dzięki za podpowiedź .
ilona70 2009-05-12
Na sam widok kiszki marsza graja bunia ty to potrafisz żoładek rozdraznic oj dobrze ze nie mieszkam blisko ciebie bo chyba bym wazyła ze 150 - jak nie wiecej.....mniam mniam pozdrawiam serdecznie i miłego wtoreczku zycze
irusia 2009-05-12
witaj
, wiesz ze zainspirowany przez Ciebie obiadek dzis zrobilam , moze nie do końca taki sam ale ja lubie zminiac, czyli tworzyc wariacje na dany temat
Wazne ze smkowalo
bunia 2009-05-12
irusia- podejrzałam Twój obiadek. I teraz ja będę po twojemu robiła .Dzięki za inspirację .
elisela 2009-05-13
Tak, zebys wiedziala jak ja cierpie widzac te wszystkie smakolyki! A herbatka to rowniez moj ulubiony napoj, ostatnio pije zielona herbatke chinska (dostalam od znajomej Chinki) teraz kupuje ja u chinczyka, pije tez zielona z jasminem lub z wanilia(ale orginalna, a nie aromarytowana).
Pozdrawiam serdecznie!!!