Kuleczki mięsno-pieczarkowe w sosie pomidorowym

Kuleczki mięsno-pieczarkowe w sosie pomidorowym

Kuleczki mięsno- pieczarkowe z sosem pomidorowym :
Potraw z mielonego mięsa jest tysiące . To jest taka odmienna wersja spaghetti z sosem bolognese .

Czas : 45 minut

Składniki :

25 dag mięsa mielonego ( rodzaj jaki kto woli )
4 średniej wielkości pieczarki
½ szklanki bułki tartej
1 jajko
pieprz mielony
maggi
olej słonecznikowy
1 łyżka masła
2 płaskie łyżki mąki
½ kostki bulionu drobiowego Knorra
1 mini kostka cebulowa Knorra
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
½ szklanki wody
pokrojona natka pietruszki
2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
oregano
szczypta cukru
makaron Tagliatelle ( grube wstążki )


Pieczarki pokroić w drobna kosteczkę i usmażyć na łyżce oleju na rumiano. Dodać do mięsa z bułką tartą , jajkiem , 2 łyżkami natki pietruszki .Wyrobić dokładnie masę mięsną . Doprawić maggi, pieprzem ,mini kostka cebulową Knorra .Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć je na gorącym oleju. W czasie smażenia ugotować i odcedzić makaron . Trzymać w cieple ( np. w nagrzanym piekarniku ). W garnuszku rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła. Wsypać mąkę .Zamieszać .Wlać śmietankę , wodę , koncentrat .Ogrzewać Az sos zrobi się aksamitny. Doprawić oregano, bulionem drobiowym , pieprzem , szczyptą cukru. Do sosu włożyć kulki mięsne usmażone na rumiano i dusić 10 minut na małym gazie.
Podawać na makaronie Tagliatelle iposypane natka pietruszki .

dodane na fotoforum:

maniek1

maniek1 2009-05-11

Pozdrawiam.Miłego popołudnia i smacznej kawki
popołudniową porą życze:))

cudolik2

cudolik2 2009-05-11

Fajnie napisałas;"dwie płaskie łyżki wody"....To coś jak klopsiki z mielonego.Lubie wszelakie rzeczy z mielonego mięsa.U mnie też dziś potrawa z mielonego mięsa.Miłego dnia.

kocurq

kocurq 2009-05-11

Jami-mniami;)
I duzo sosu-tak jak lubie;)
Szkoda,ze tak sie juz napakowalam.....
...wroce tu wieczorem-odgrzeje sobie sama;)
hi hi hi;)
Milego dnia;)

agnesja

agnesja 2009-05-11

Ja tez uwielbiam miesko mielone:)smakowicie wyglada i pieknie podane:)

bunia

bunia 2009-05-11

cudolik2- hi hi hi - to jest tak jak się pisze na kolanie- oczywiście mąki. Dzięki za czujność.

malybok

malybok 2009-05-11

ja też się zaśmialam, ok poprawione. Miłego dnia:)))

liani

liani 2009-05-11

Jakie apetyczne:) Az mi ślinka leci:)

graga35

graga35 2009-05-11

smacznie wyglada......mmmmmmmm....pozdrawiam i milego dnia zycze.....

graziac

graziac 2009-05-11

Poproszę o ten półmisek z całą zawartością! Oj,zjadłabym teraz te pyszności...

boxer1

boxer1 2009-05-11

Zobacz przybywam z pozdrowieniami,
Żeby dziękować za przyjaźń między nami.

jolanka

jolanka 2009-05-11

miłego popołudnia życzę::))
apetycznie wyglądają::)

madziaj

madziaj 2009-05-11

właśnie ugotowałam szpargi według Twojego, buniu, przepisu. REWELACJA. Jeszcze raz dzięki za dzielenie się z nami Twoją wiedzą.

ellah

ellah 2009-05-11

kuleczki! juz sama nazwa smaczna :) Sos pomidoryw to ja zawsze i wszedzie. :)
Plus ogórkowa róża jako premia. :)
Bomba smaczności!

cudolik2

cudolik2 2009-05-11

No,to teraz proponuje,zebys zaparzyła nam herbatki lawendowej;)))Co Ty na to?

bunia

bunia 2009-05-11

cudolik2- prosisz - masz - idę postawić czajnik - ale tym razem będzie z opuncją ( kuzynka mi przywiozła z Egiptu )

cudolik2

cudolik2 2009-05-11

Pycha!Czekam cierpliwie...;)

ciarkaa

ciarkaa 2009-05-11

pysznosci:)

wiki3

wiki3 2009-05-11

Nisamowite mhmhmh

rudy13

rudy13 2009-05-11

takie klopsiki są świetne, ja czasem kupuję metkę cebulową i nie trzeba wtedy dodawać przyprawy cebulowej..:)))

bunia

bunia 2009-05-11

rudy13- a wiesz że to jest myśl - ja bym sobie zrobiła z metki tatarowej - wołowe w sosie serowo-koperkowym .To by była porcja akurat na mnie i Mamę .Dzięki za podpowiedź .

ilona70

ilona70 2009-05-12

Na sam widok kiszki marsza graja bunia ty to potrafisz żoładek rozdraznic oj dobrze ze nie mieszkam blisko ciebie bo chyba bym wazyła ze 150 - jak nie wiecej.....mniam mniam pozdrawiam serdecznie i miłego wtoreczku zycze

irusia

irusia 2009-05-12

witaj
, wiesz ze zainspirowany przez Ciebie obiadek dzis zrobilam , moze nie do końca taki sam ale ja lubie zminiac, czyli tworzyc wariacje na dany temat
Wazne ze smkowalo

bunia

bunia 2009-05-12

irusia- podejrzałam Twój obiadek. I teraz ja będę po twojemu robiła .Dzięki za inspirację .

elisela

elisela 2009-05-13

Tak, zebys wiedziala jak ja cierpie widzac te wszystkie smakolyki! A herbatka to rowniez moj ulubiony napoj, ostatnio pije zielona herbatke chinska (dostalam od znajomej Chinki) teraz kupuje ja u chinczyka, pije tez zielona z jasminem lub z wanilia(ale orginalna, a nie aromarytowana).
Pozdrawiam serdecznie!!!

syrenka

syrenka 2009-05-20

Witam ja dzis robie na obiadek ten przysmak-ciekawe czy mi wyjdzie :)

dodaj komentarz

kolejne >