Mielone to ogólnie lubiana potrawa .łatwo się robi, tania , smaczna .Można zamrozić na zapas . Żeby nie jadać ich zawsze tak samo przygotowuje sobie większa porcję mięsa – potem dzielę ją na 3-4 części i każda robię inaczej. Pokazywałam już z nadzieniem z chrzanu Wasabi, po szwedzku. Dziś z winnym nadzieniem marchewkowym doprawionym konfitur ą żurawinową .
Czas : 30 minut
Składniki :
25 dag mięsa mielonego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
2 łyżki majeranku
1 cebula drobno pokrojona
1 łyżka maggi lub sosu sojowego
pieprz mielony
szczypta soli
smalec do smażenia
1 marchew
1 łyżka oleju
1 łyżeczka
konfitury z żurawiny
2 łyżki wody
Cebulę zarumienić na odrobinie smalcu .Dodać do mięsa razem z jajkiem, 3 łyżkami bułki tartej, majerankiem, szczyptą soli, sosem sojowym , ½ łyżeczki mielonego pieprzu. Wyrobić masę mięsną .
Marchew obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej. Smażyć ją mieszając na patelni na oleju przez 5 minut. Podlać woda , dodać żurawinę i dusić aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem .
Masę mięsną podzielić na 4 części . Na każą położyć ¼ duszonej marchewki . Uformować kotlety tak by farsz był w środku. Panierować w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym smalcu przewracając delikatnie kilka razy. Zmniejszyć gaz i dosmażyć kotleciki.
dodane na fotoforum:
wiki3 2009-07-08
mmm jakies nadziewane czy mi sie wydaje pycha
vesper5 2009-07-08
jak nic trzeba wypróbować !!! Pozdrawiam !!!
oli74 2009-07-08
Witaj Grażynko :)
Masz rację z tym nadzieniem ....zawsze inaczej smakuja ja te tradycyjne:)
Pozdrawiam i zycze miłego popołudnia.
reni50 2009-07-08
z takim nadzieniem mielonych jeszcze nie jadłam, ale wierzę że są pyszne
kopytka 2009-07-08
wygląda apetycznie i zapewne takie są...
ja raczej wolę te z chrzanem - osobiście nie lubię marchewki....
irusia 2009-07-08
Pyszne ale moj mąż nie lubi z zadnym nadzieniem i dzis mialm nadziac je pieczarkami ale wpdł maz i wyprosil zmine nadzienia na pieczarki w smietanie Pozdrawiam
kocurq 2009-07-08
Grazynko;))
W przepisach z ktorych korzystam pisze,ze krokant najlepszy wychodzi z kokosu,wiec taki zrobilam.
No to zapraszam;)
goll85 2009-07-08
Dobrej nocy zycze... spokojnych snow
ps: bardzo apetyczne , ale to jak zawsze :)
napewno wyprobuje
goll85 2009-07-09
¦ ~ ¦ ~ ¦ ~ ¦ ~ ¦ ~ ¦ ~ ¦ ~ ¦
¦ ~ ¦ ~ Dzień---Dobry ~ ¦ ~¦
¦ ~ ¦ ~ ¦ ~ ¦ ~ ¦ ~ ¦ ~ ¦ ~ ¦
bunia 2009-07-09
kopytka- dzis wnuki rządzą - wracaja z Warszawy i obiad na zamówienie . Kotlety schabowe , puree ziemniaczane z brzoskwiniami i pieprzem i sałata.
oli74 2009-07-09
KTO UŚMIECH ROZDAJE TEN UŚMIECH DOSTAJE
KTO DOBRO OFERUJE TEN DOBRO OTRZYMUJE.
Miłego dzionka, radości i słonka :))))
bunia 2009-07-09
yvonne- nie ma takiej opcji zeby awokado dotrwało do tego że je włoże do farszu ( hi hi hi ) - pożeram je jak tylko znajdzie się w zasięgu wzroku .A tak poważnie to muszę wypróbować - awokado uwielbiam .
anettah 2009-07-13
Pysznie wyglądaja! Smaczną masz galerie i tak wszystko pięknie podane dodaje cie do ulubionych!