żeby nikomu chleba nie zabrakło :-)

żeby nikomu chleba nie zabrakło :-)

To stuletni piec z lanckorońskiej piekarni, z niego wychodzą te piękne bochenki. Już rozpalone, temperatura odpowiednia, można piec co kto lubi: chleby, chałki, bułeczki, drożdżowe placki...

Zajrzyj proszę:
https://www.garnek.pl/bmator

dodane na fotoforum:

nevlas

nevlas 2015-03-05

piec antyczny a chleb jaki wychodzi? też taki :))

ewik57

ewik57 2015-03-05

Stare receptury, bez polepszaczy, najlepsze!

lateska

lateska 2015-03-05

jestes napewno czestym gosciem tej piekarni .. :)

mjilkow

mjilkow 2015-03-05

Teraz sklepy spożywcze starają się konkurować z piekarniami w wypiekaniu pieczywa z mrożonego ciasta .

Smacznego !

pola48

pola48 2015-03-05

Te chleby.. to smakowaly jak chleb ! Pozdrawiam.

jaska15

jaska15 2015-03-05

bardzo ciekawe Ewcia,sa u nas 3 domki z kamiennymi piecami ,mozna wziasc klucz rozpalic drewnem i upiec sobie starym zwyczajem Bauerbrot,sa takie rodziny co to robia,tez blachy plackow drozdzowych, z takiego pieca inaczej smakuja,duzo lepiej,oj masz ciekawe tematy!

jaworr

jaworr 2015-03-05

Na pewno wiele jest chętnych do zjadania takiego chleba....
Miałam możliwość zwiedzania Muzeum Chleba w Radzionkowie, było ciekawie..
Radzionków - Muzeum Chleba
http://www.youtube.com/watch?v=EVaaaOmkge0

Pozdrawiam...:)

maniek1

maniek1 2015-03-05

  【ツ】.Miłego i cieplutkiego czwartku życzę:))

bajka1

bajka1 2015-03-05

Oj tak, jak najwięcej takiego, powszedniego, chleba. Pozdrawiam Ewuś cieplutko :))

barossa

barossa 2015-03-05

z takiego" prawdziwego"pieca,chlebek inaczej smakuje:)

milan57

milan57 2015-03-05

chleba naszego powszedniego...takich dobrych dzisiaj długo szukać,pozdrawiam Ewo

lidia23

lidia23 2015-03-05

jak za dawnych czasów..
w domach były takie piece,gdzie ludzie sami piekli sobie chleb:)
fajne to były czasy:)

miłego dnia Ci życzę!

kuba52

kuba52 2015-03-05

U mnie w mieście była tego typu piekarnia.
Chleb kupowało się od nich gotowy,ale blachy z kołaczem zanosiło się do nich.Jeszcze dziś pamiętam kołacze z serem,makiem i jabłkami.
Miłego dnia Ewuniu życzę i pozdrowienia zostawiam.

burek

burek 2015-03-05

Nigdy bym nie zgadł co to jest...

asiao

asiao 2015-03-05

Smakowite zapachy rozsiewasz po calej galerii ! Zapach świeżego pieczywa każdego znęci :)

Nie pamiętam czasow, kiedy chleby pieklo się w domu, ale z tego co slyszalam, wcale nie byly takie "fajne", bo ręczne wyrabianie ciasta chlebowego to bardzo ciężka praca. Moja babcia wspominala to jako wielkie utrapienie i była szczęśliwa, że już nie musi tego robić.

alemark

alemark 2015-03-05

Takie pieczywo prosto z pieca jest najlepsze...
a jak pachnie....

mpmp13

mpmp13 2015-03-05

Dom pachnący chlebem ,pamiętam z dzieciństwa.7 dużych blach wchodziło do babcinego pieca.Obdarowywała swoje dzieci .Nam taki bochenek wystarczał do następnego tygodnia.Oj,nie raz oberwało się kociubą( taka łopata drewniana z długim kijem.Nie mogliśmy doczekać się na podpłomyki.Gdy chleb był upieczony babcia resztki ciasta słodziła odrobinę i takie dla nas piekła.Pozdrawiam.

lilka13

lilka13 2015-03-05

dobrego z pieca wiejskiego ;))

halka

halka 2015-03-05

Pamiętam piece gdzie drzewo się paliło by je rozgrzać;chlebuś z nich był rewelacyjny w smaku...ten smak pamiętam do dziś.

smutna

smutna 2015-03-05

Piękna focia......Miłego popołudnia życze:-)))

irenika

irenika 2015-03-05

I pewnie w zimie miłe ciepełko stąd się rozchodzi...:)

jairena

jairena 2015-03-05

piekarnia ukazana z/za /piecka czy też przypiecka :)

anhan

anhan 2015-03-05

Za drożdżówkami tęsknię najbardziej...:)

pantoja

pantoja 2015-03-05

Ciekawy obiekt muzealny. Myślę, że nadal wypieka smaczne pieczywo. Dobrze, że się takie ciekawostki zachowały. Takiego pieca nie widziałam ale inny owszem. To był trzon kuchenny z przepastnym chlebowym z prawej. Tam wypiekano pieczywo na użytek domowy, widziałam w nim żar a bochen chleba wsuwano na drewnianej łopacie (chleb ważył chyba ze 3 kg. był ogromny)

henry

henry 2015-03-05

robisz i robisz aptetyt na ten chlebek.....
Pamiętam takie piece, jak byłam mała i zanosiłam do piekarni ciasto drożdżowe, aby upiekli,.....co za zapach!

pantoja

pantoja 2015-03-05

re: ten piec o jakim piszę był malowany na niebiesko i miał popielnik. Na górnej płycie można było gotować obiad. Chodziłam tam z Babcią. Babcia nie miała takiego i piekła u bliskiej sąsiadki. Smaku tego chlebka i podpłomyków nigdy nie zapomnę. Tam też piekła ciasto drożdżowe z kruszonką (namiętnie oskubywałam kruszonkę:)....o rety ileż wspomnień wraca.....

henry

henry 2015-03-05

sadystka z Ciebie......... ;)

magda63

magda63 2015-03-05

W moim rodzinnym domu jest jeszcze piec chlebowy cały czas używany . A podpłomyki z łopaty moja mama robiła z czym tylko się dało .. serem , śliwkami jesienią . a nawet z cebulą tylko na słodko...niezapomniane smaki dzieciństwa ...

rewia1

rewia1 2015-03-05

Życzę cudownego popołudnia i wieczoru ...

kasiafo

kasiafo 2015-03-05

Ciekawe ile chleba z niego wypieczono.

trawnik

trawnik 2015-03-05

no właśnie...

trawnik

trawnik 2015-03-05

re:
I pewnie jest pyszny, nie to co w Lidlach, Tescoach, czy Biedronkach :)

luko40

luko40 2015-03-05

Piec piecem,oby tylko wysokiej jakości produkty były zastosowane,to wypieki będą smaczne.

dana02

dana02 2015-03-05

Masz rację...oby nigdy nikumu chleba nie zabrakło.
Dobry wieczór!
Niech reszta dnia i noc upłynie Ci w spokoju:)

trawnik

trawnik 2015-03-05

re:
Hm.... kiedyś bardzo dawno temu pewna młoda dziewczyna zaprosiła mnie i razem pojechaliśmy autostopem gdzieś na mazowiecką wieś do jej rodziny. Tam jadłem bułki maślane. POEZJA !!!! Nigdy więcej takiego smaku nie poczułem ta pamięć o tym przetrwała choć upłynęło ponad pół wieku :).

trawnik

trawnik 2015-03-05

:))

magda63

magda63 2015-03-05

re ja dziękuję za miłe komentarze :)
miłego wieczoru:)

ewusia

ewusia 2015-03-05

Stary, wypróbowany piec, jeszcze niezawodny
i oby tak dalej. Tutaj wypieka się wspaniałe chleby
a także bułeczki i ciasta o niezapomnianych smakach.

meryen

meryen 2015-03-05

Piec-olbrzym! Staruszek dzielnie się trzyma:)

asiao

asiao 2015-03-05

reL Prawda, że babcin placek z kruszonką byl niepowtarzalny.... i te wędrowki z blachą do piekarza przed świętami.... miło wspomnieć.
Zdrówko już prawie dobrze, ale jeszcze nie wychodzę, bo i pogoda nie za bardzo. czekam mocy słońca :)

roma55

roma55 2015-03-05

Piękny ... bardzo oryginalny i zabytkowy!

edge56

edge56 2015-03-05

Chleb z takiego pieca!... Marzenie!!! ;-))

davie

davie 2015-03-05

Moja babcia wyrabiała drożdżowe ciasta
a mnie wysyłała z blachami do takiej starej
piekarni, w której się piekły. Cała rodzina się
potem nimi zajadała, tak się dobrze piekły.

deniska

deniska 2015-03-05

Oby nigdy nam go nie zabrakło..

pantoja

pantoja 2015-03-05

Poszperaj Krystyno w skansenach lub u jakichś znajomych. Może spotkasz taki piec do domowego wypieku. Ja wiem gdzie stoi ten dom (blisko Częstochowy). Pojechaliśmy tam latem, ktoś go kupił jako dom letniskowy i nic nie zmieniał. Niestety właściciel nie był miły i odmówił nam wejścia do środka. Nie pomogły tłumaczenia, że to podróż sentymentalna....(domu Babci już nie ma, ale kiedy spojrzałam na ten niebieski dom to mi się łza w oku zakręciła ze wzruszenia)

pantoja

pantoja 2015-03-05

Przepraszam Ewo, nie wiem dlaczego mam zakodowane w pamięci, że nosisz imię Krystyna....jeszcze raz przepraszam za pomyłkę....

iwatoja

iwatoja 2015-03-05

Super piec. Taki zabytkowy. Z takiego pieca to chleb najbardziej smakuje.
Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę:)))

nutka11

nutka11 2015-03-05

Kiedyś na wakacje jeździłam do babci, która piekło niezgrabne pączki, druga przyszywana babcia piekła duże bochenki chleba.
Do tego potrzebne mi było zawsze...
tylko mleko prosto od krówki.
Smak tych pyszności pamiętam do tej pory :)))

nutka11

nutka11 2015-03-05

re; ja czasami piłam jeszcze ciepłe, czasami schłodzone w strumyku, ale będąc na wsi nigdy nie wyjechałam bez wypicia mleka :)
Chlebek dość często był czerstwiejszy, ale smaku nie zmieniał...

nutka11

nutka11 2015-03-05

re; Masz rację... to też był czas beztroski i mimo wielu braków właśnie z najcieplejszymi wspomnieniami :)

malgo51

malgo51 2015-03-06

Pamiętam , moze nie stuletni piec, ale bardzo podobny z wakacji u mojej babci:)

orioli

orioli 2015-03-06

I pewnie zapach unosi się upojny.

agus63

agus63 2015-03-06

Pierwszy raz takie cudo widzę.
Ten babciny był całkiem inny, malutki :)

tonight

tonight 2015-03-07

..w takim piecu to można dużo chlebków upiec:)..

jankot

jankot 2015-03-07

To ja poproszę drożdżówkę! A najlepiej dwie :-)

akant29

akant29 2015-03-08

Pokażny piecyk....ładnie utrzymany.

nemo50

nemo50 2015-03-10

A jak opalany węglem, lub drewnem to super bochny są :) .

hannae

hannae 2015-03-12

Pamietam takie piece Ewo , chetnie przygladalam sie jak piekarz wyciagal je z nich .

pogodni

pogodni 2015-03-16

Sędziwy:) to my z cierpliwością ustawimy się w kolejce i bochen chlebka poprosimy.

dodaj komentarz

kolejne >