Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej i jest jedną z najwcześniej uprawianych roślin na świecie.
Grecy nazwali ją pepon, co oznaczało „gotowana na słońcu”.
Francuzi, których urzekła kulinarnymi właściwościami, mówili na nią potrion - „duży grzyb”.
Anglicy zaś zaczęli ją nazywać pumpkin.
Amerykańskie „squash” jest skrótem indiańskiego słowa askutasquash - „nadającą się do jedzenia na surowo”.
dodane na fotoforum:
anad60 2020-10-07
Jakie piękne dynie tam macie, u nas takiech nie ma
ale też są podobne.....ja to tylko lubię kompot z dyni
z goździkiem jest pyszny !!!
re' Halinko ten warkocz z łososia to kupiony w Markecie .
Pozdrawiam :)
orioli 2020-10-07
Ależ fantastyczne kształty i przepiękny słoneczny kolor tych warzyw!
Cieszą oko i podniebienie.
doka8 2020-10-07
kolorystyka przyciąga oczy :)
davie 2020-10-07
Mnóstwo ich zebrano, w wielu gatunkach
i kolorach, a wszystkie są oryginalne
i dekoracyjne.
wydra73 2020-10-07
Słońca nagie i brodawkami zamaskowane, niesamowite kształty.
Piękno brzydoty-te parchate jakby się prosiły o oskrobanie.
Znam paru gorących miłośników dyń; przetwarzają od konfitur poczynając na piekielnie ostrych wytworach kończąc. Ja tylko zupę.
ewusia 2020-10-07
Brodawkowate wyglądają jakby były
inkrustowane, a mnie się spodobały
także te o różnorodnych formach.
mibunia 2020-10-07
Piękna układanka dyniowa:)
Nigdy nie jadłam dyni na surowo ale skoro Indianie tak mówią to trzeba spróbować:)
ialchea 2020-10-07
Ciekawe okazy.
andaba 2020-10-07
Ciekawy opis, fajne dynie.
Ja nie jestem fanką dyni, właściwie to robię z dynii marynatę (taką na słodko, z cynamnem i goździkami) i ciasto dyniowe. Zupę czasem, ale główną wielbicielką była córka, jak się wyprowadziła, to nie mam komu...
henry 2020-10-08
są symbolem jesieni.. ja je lubię...
a te dekoracyjne zachwycają wymyślności barw i kształtów..