Domowe przetwórstwo;)
Pasztet domowej roboty.
Ponieważ kilka osób prosiło o przepis,więc tu zamieszczam informację jak zrobiłam:
Powiem szczerze improwizowałam,nie mam żadnego przepisu...Kupiłam 7 kg podgardla(trafiłam na ładnie poprzerastane mięskiem)Pół kilograma wątróbki króliczej,może być wieprzowa czy indycza.Do tego trzeba sobie przygotować 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego,sól i pieprz oraz małą główkę czosnku lub 4 duże ząbki.
Mięso umyć i ugotować do miękkości z zielem i listkiem laurowym.Wyjąć z garnka,rosół w którym się gotowało schłodzić i gdy tłuszcz się skrzepnie zebrać go i dodać do pasztetu.Mięso zmielić na drobnym sitku.Wątrobę pokroić w kawałki i usmażyć na patelni lekko z obu stron,też przekręcić przez maszynkę.Wszystko wymieszać,doprawić solą i pieprzem według swojego smaku,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.Włożyć do wyparzonych słoiczków,gotować na wolnym ogniu 40 min.Wychodzi ok17-18 słoiczków po dżemie.Jest naprawdę smaczny,dobrze smarowalny nawet po wyjęciu z lodówki....Smacznego!
janka69 2012-12-03
Potwierdzam , taki pasztet to , najlepszy pasztet )
Pozdrawiam i życzę miłego poniedziałku )
elza58 2012-12-03
taki pasztet to przynajmniej smakuje,napracowałaś się Irenko ale warto było....pozdrawiam i życzę udanego tygodnia.......
ma1ma 2012-12-03
aż ślinka cieknie...same pyszności...podziwiam Twoją pracowitość...pozdrawiam i miłego popołudnia życzę...
andula 2012-12-03
Takie rarytasy jadałam w dzieciństwie, moi rodzice sami robili wyroby przy okazji świniobicia.:) Po tragedii w 1977 zamieszkali w Wągrowcu i skończyło się chowanie świniaka na potrzeby rodziny.:)))
kris13 2012-12-03
re; Irenko,bo ja przyszywam metkę_to przyzwyczajenie z pracy jeszcze :)
Wyroby EXTRA! nie pamiętam kiedy takie robiłam ;))))
hankax 2012-12-03
Pyszny gwarantuję:)
dsolar 2012-12-03
to ja już zamawiam jeden słoiczek :)
aż przypominają się smaki dzieciństwa coś niesamowitego :)
nigdy nie jadłem wspanialszej rzeczy :) mniam:))))
życzę spokojnego tygodnia i udanej degustacji weków :)
pozdrawiam serdecznie :)