tym razem w piekarniku ,pszenny razowy graham ...zapach w całym domu :)))
wzorowałam się na przepisie Izy ewaiza
25 dag maki pszennej 650
25 dag mąki pszennej razowej graham
350ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli morskiej
15 g świeżych drożdży
Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić mikserem lub robotem (5 min). Odstawić do wyrośnięcia. Między czasie składać chleb w kopertę i odstawić do wyrośnięcia ,te czynność powtórzyć jeszcze dwa razy.
Nagrzać piekarnik do 240 °C wstawić garnek do pieczenia chleba.Gdy osiągnie temp.wyjąć garnek z piekarnika włożyć chleb naciąć żyletką i posmarować mlekiem piec 10 min ,potem zmniejszyć temp.do 190°C piec 20min .Po tym czasie zdjąć pokrywkę z garnka i dopiekać jeszcze 15 min.
ja upiekłam w keksówce wyszedł rewelacyjny :)))
https://www.garnek.pl/ewaiza/26911996/chleb-pszenno-zytni-jeszcze
dodane na fotoforum:
ewaiza 2013-11-15
JA ZAWSZE PIEKE W PIEKARNIKU.LILA GDZIE TY KUPUJESZ MAKE GRAHAM? W NASZYCH STRONACH NIE MA W SKLEPIE .
NIGDY NIE PIEKLAM Z TAKIEJ MAKI
gigos7 2013-11-15
O to my też pieczemy , tzn Grzegorz piecze - ja tylko podziwiam i sprzątam po pieczeniu całą kuchnię :)))
betaww 2013-11-15
Alez Ty jestes pracowita........Kiedy Ty masz czas na odpopczynek......
Pozdrawiam...****
danka1 2013-11-16
smakowity taki swojski chlebek
teresa9 2013-11-16
A ja dawno chleba nie piekłam. Chyba się rozleniwiłam, bo z niczym nie mogę zdążyć.
kimeraj 2013-11-16
Liduś, pytasz mnie, kiedy śpię, a jesteś taka sama ;) Ciągle wymyślasz pyszności i dogadzasz rodzince. Dobrze,że jutro niedziela - zatem życzę Ci leniwego,świątecznego dnia! Przesyłam całuski i mocno przytulam, bo na zewnątrz mróz....