Zapewniam, bez tłuszczu, ale za to grillowana z przetartymi ziołami.
Smak, do zapamiętania na długo.
To, i inne prezentowane od lat tu dania, to moje dziecięce jeszcze i młodzieńcze fanaberie.
Jako dzieciak, zawsze z ogromną chęcią oglądałem dla wielu dziś już zapomniany program - "Zrób to sam".
Nieżyjący już od od 2019 roku Adam Słodowy, prezentował w nim osobiście, jak z ogólnie dostępnych rzeczy (np. zużytych opakowań, szpulek ) można zrobić zabawki i przedmioty użytkowe.
Program był nadawany aż przez 24 lata, od 1959 r. do 1983 r.
Łącznie wyemitowano 505 odcinków.
Oprócz tego lubiłem oglądać nieliczne jeszcze wtedy programy kulinarne, a były to czasy, gdy do wielu egzotycznych przypraw nie było dostępu, w polskiej sieci, PRL-owskich wtedy sklepów "Społem"..
Za to miałem dostęp do ogromnej księgi "Szefa Kuchni" , i autentycznego tym razem też szefa kuchni, z kultowej łódzkiej restauracji, w kultowym Grand Hotelu , dziś już śp Mariana R.
To w tym miejscu można było spotkać reżyserów, rektorów , aktorów oraz członków znanych zespołów polskiej ówczesnej sceny muzycznej
I stać się właścicielem autografu, często z dedykacją.
Zawsze ciekaw wszystkiego, tym sposobem, nabywałem potrzebną mi także i ową , kulinarną, podstawową wiedzę, która do dziś pomaga mi żyć z nietuzinkowym, w miarę "zdrowym smakiem" i z miłym dla oka- widokiem.
Czego i Wam też szczerze życzę.
Dziś jeszcze będzie później coś , związanego luźno z tym tematem.
Copyright @ maska33
jendrus 2024-07-14
Karkówka wygląda wyśmienicie. Ale nic nie wygląda bardziej wyśmieicie jak karkówka. Poprzerastana tłuszczem nie wymaga natłuszczania patelni. Na wytopionym tłuszczu dobrze podsmażyć np cebulę. Sorry... kucharzu ;)
Mam pytanie. W latach 80-tych miałem w rękach książkę "Nowoczesne zabawki" autorstwa Adama Słodowgo. Nie mogę na temat tej publikacji nic znaleźć. Pewnie pomyliłem tytuł :( Książka niezwykle ciekawa, oparta na naukowych doświadczeniach, to rarytas. Przepraszam, że zawracam głowę. Pozdrawiam, Andrzej.