Krótki wyskok w maju do Remscheid zostanie na zawsze w pamięci przez to ciasto. Zostałam nim poczęstowana na powitanie....i rozkoszowałam się...mniam,pychota. Migdały sprawiają,że jest ono wyjątkowe.
Moje wykonanie oczywiście jest już spolszczone, chociażby dlatego, że oryginał rozsypuje się, a krem się rozjeżdża.
Spód:
100 g mąki
100 g płatków migdałowych
100 g cukru
100 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
To oryginał, dodałam jedno jajko.
Zagnieść gładkie ciasto, wykleić dno tortownicy, odłożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Piec około 20-25 minut. Z termoobiegiem ciasto jest wyższe.
Po upieczeniu wyjąć do ostudzenia.
Biszkopt:
2 jajka
70 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
szczypta soli
40 g mąki
40 g kartoflanki
płaska łyżeczka proszku
Białka ubić,dodawać sól,cukry i na koniec żółtka. Przesiać mąki ,wymieszać delikatnie rózgą i piec w tej samej tortownicy 15-20 min.
Krem:
250 ml kwaśnej śmietany (Schmand)- u mnie mascarpone,lub serek typu Filadelfia
2 łyżki cukru żelującego
250 ml kremówki
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem żelującym,dodać maskarpone.
Dodatkowo:
50 g płatków migdałowych-uprażyć na suchej patelni
3 łyżki dżemu truskawkowego
700-800 g truskawek
50 ml syropu truskawkowego+1 op Tortenguss i 200ml wody.
Syrop i Tortenguss zastąpiłam jedną galaretką truskawkową.
Spód posmarować dżemem truskawkowym (2-3 łyżki).
Wyłożyć połowę kremu, na to biszkopt, krem (zostawić na boki), ułożyć truskawki jak na fotce, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Po stężeniu boki posmarować kremem jak u mnie,lub dżemem i obsypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Gotowe.
Robi się ekspresowo.
Zapiszcie sobie ten przepis,bo warto.
POLECAM!! SMACZNEGO!
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających.
lisa23 2024-03-02
hmmm.. i tutaj mamy puchowate wypieki,
rarytasy.. :))) Pychotka.. :))
fantazi 2024-03-02
Ach, jak pysznie wygląda !!!!!!!! :)
Serdeczne, weekendowe pozdrowienia posyłam :)
patgarrett 2024-03-03
Super przysmak! Czapka z głowy :)