Gofry
Składniki
mąka 2,5 szklanki
cukier 0,2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 3/4 szklanki
woda 1 szklanka
olej 0,5 szklanki
olejek waniliowy wg uznania
jajka 4 sztuki
sól 2 szczypty
proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
Sposób przyrządzenia
Miksujemy razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, mleko, wodę, proszek i zmieszane wcześniej żółtka jajek z olejem. Dodajemy olejek i szczyptę soli (ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstszą od ciasta do naleśników).
Osobno miksujemy białka jajek ze szczyptą soli (białko musi mieć wysoką sztywność), które dodajemy do ciasta już nie miksując (miksowanie burzy strukturę ubitego białka).
Przygotowane ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę i od razu zamykamy .
Staramy się nie zaglądać do gofrów przed upieczeniem (u mnie czas pieczenia to ok 3 min.)
gosiagl 2012-10-22
Ślinka cieknie .....i ja tu dbać o linię ???? hihii....miłego nowego tygodnia życzę :)))