Składniki:
mięso mielone (ja używam wieprzowego), 0,5 kg
jajko, 1 szt
mała czerstwa bułka namoczona, 1 szt
pieprz, sól, ziele angielskie, liśc laurowy, papryka w proszku, cukier, do smaku
cebula mała, 1 szt
ryż ugotowany, 1 woreczek
przecier pomidorowy, 1 słoiczek
Śmietana kremówka, 3-4 łyżki
mąka, 1 łyżka
koperek, do przybrania.
Opis przygotowania:
W garnku zagotuj wodę (ok. litra, może nieco mniej) z zielem angielskim i liśćmi laurowymi (3-4 szt). Z mięsa, jajka, bułki, posiekanej cebuli, ryzu, pieprzu i soli zrób klopsiki. Obtaczaj je w mące i wrzucaj do garnka z wrzątkiem. Gdy sie ugotują, doadaj przecier, papryke w proszku i łyzkę cukru, doprowadź do wrzenia i dodaj śmietanę (aby się na pewno nie zważyła, dodaj najpierw do odrobiny zupy, wymieszaj i dodaj resztę). Podawaj gorące, posypane koperkiem. Smacznego! :)
dodane na fotoforum: