Tarnina jest pewnego rodzaju śliwą z rodziny różowatych.
Ma kształt małej okrągłej śliwki z pestką w środku. Pestka ma właściwości trujące, więc tarnina razem z pestką nie powinna dłużej niż miesiąc leżeć w nalewce.
Tarnina powinna być zebrana po pierwszych przymrozkach.
Owoc ten jest trudny do zbioru, ponieważ krzew ma kolce, ciernie tarniny są przyczyną nierzadkich urazów.
Owoce wskazane są w schorzeniach nerek, moczowodów i pęcherza moczowego.
Moja własna interpretacja różnych przepisów ;)
1 kg tarniny
kilka suszonych śliwek
kilka suszonych żurawin
garść rodzynek
pół szklanki cukru
sparzona, pokrojona w cienkie paski i dwa razy obgotowana skórka z 1 cytryny
wyciśnięty sok z połowy cytryny
4 goździki
250 ml spirytusu 96%
2 szklanki ostudzonej przegotowanej wody
Umyłam tarninę i wszystkie składniki dodałam do słoika .
Tydzień już się składniki przegryzają i już smakuje rewelacyjnie.
Na bieżąco będę dopisywać moje czary mary, które będę odprawiać z nalewką
dodane na fotoforum:
wie47 2013-11-15
potwierdzam jest pyszna robiłam w zeszłym roku (bolesne zbieranie) , w tym roku tylko aronia. Brak funduszy na spirit ...i tyle złych opinii na temat spiritu z czech że nie ryzykowałam .