Zielone szparagi smażone na maśle :
Do tej pory szparagi gotowałam i podawałam z masełkiem i bułeczką tartą .Raczej białą odmianę .Czasem zapiekałam pod beszamelem . Didll podpowiedziała mi ,że można zielone szparagi smażyć na maśle a nemala podpowiedziała gdzie w Szczecinie można je dostać. Nie jestem pewna czy zrobiłam tak jak didll – jedno jest pewne – są pyszne –POLECAM.
Czas :20
Składniki :
2 pęczki zielonych szparagów
3 łyżki oliwy
4 łyżki masła
sól
pieprz mielony biały
Oczyścić szparagi delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki .Nie ma potrzeby obierać .Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na gorąca wrzucić szparagi ( jak są bardzo długie można przeciąć na dwa kawałki ).Smażyć przewracając na rumiano ok. 10 minut .Dodać masło . Poczekać aż masło się zrumieni i nabierze lekko orzechowego smaku. Posolić i lekko popieprzyć szparagi.
Ja podałam z młodymi ziemniaczkami z wody i sadzonym jajkiem .
dodane na fotoforum:
anna19 2009-05-14
smakowitosci nam dziś zaserwowałaś w pełnym tego słowa znaczeniu! Miłego czwartku Buniu
menrin 2009-05-14
ja już chyba wyłaczę komputer co jedna z was to lepsze zarełko podaje ;) miłago dnia Buniu :)
kocurq 2009-05-14
Te zielone smakuja jak brokuly-lepsze od bialych;)
Tez je wole smazyc,ale ja uzywam tylko masla ziolowego i lekko dusze.
....az mi ochotki na nie narobilas;)
Milego dzionka Buniu;)
irusia 2009-05-14
zobacz przepis ja sama przyprawiam , w wokach do pieczenia wszystko jest bardziej soczyste sproboj
wiki3 2009-05-14
uwielbiam szparagi mhmhmhmh czekam az mi urosna na dzialeczce
siestala 2009-05-14
bardzo lubie szparagi!:) moje ulubione sa zapiekane w "wiazkach" zawinietych w plastry boczku z gruba sola i pieprzem. Doskonale sa takze z sosem holenderskim.
Usciski Buniu:)
maniek1 2009-05-14
.........)..
........(!)....Smacznej-
___(''''''"''')o -Kawusi:)
..... ___/
Pozdrawiam.Milutkiego popołudnia i smacznej kawusi życzę:))
nemala 2009-05-14
Buniu Twoje szparagi wygladają smakowicie i aż czuję ten smak przez monitor ;) Pozdrowionka
didll 2009-05-14
o tak. dzis tez je jadlam :) a nawet nie dodaje masla ale na pewno z nim tez sa pyszne... chrupiace i maja taki intensywny kolor :)
bogra 2009-05-14
A mnie odstraszyła cena 10zł za malutki pęczek. Pomyślałam sobie , że to chyba zbyt wygórowana cena.Poczekam na tańsze. Pozdrawiam.
bunia 2009-05-14
bogra- a gdzie są po 10 zł ? U mnie białe są po 3 zł za pęczek a zielone po 4,50 za sporą wiązkę .Nawet te pierwsze były tylko po 7 zł. Ja zaczynam kupować tak na początku maja ( jakieś 2 tygodnie po tym jak się pojawia na rynku ) .Wydaje mi się ,ze cena spadnie jeszcze do jakichś 2 zł za białe i 3,5 za zielone na przełomie maja i czerwca , a potem pod koniec czerwca znów podrożeją . Za jakieś 2 tygodnie zacznę mrozić ugotowane z wywarem na zupę na zimę .
sparow 2009-05-15
uwielbiam.....a na sniadanie?
zupka mleczna i chlebek z maselkiem.....i dzemolajda?......
opti7 2009-05-15
ja biale szparagi owijam w plaster szynki konserwowej(tak ze 3 szt szparagow ugotowanych)a dopiero potem smaze na maselku i do tego mlode kartofelki....:)
lajona 2009-06-09
Przyszlam po poradę. Kupiłam wczoraj zielone szparago, bo mi się okropnie chciało spróbowac, jak smakują smażone na maśle. Ale zapomniałam, ze mam kuchnie w remoncie i nie mam na czym nie tylko usmażyć, ale nawet ugotować:( I co teraz???