Zielone szparagi smażone na maśle

Zielone szparagi smażone na maśle

Zielone szparagi smażone na maśle :
Do tej pory szparagi gotowałam i podawałam z masełkiem i bułeczką tartą .Raczej białą odmianę .Czasem zapiekałam pod beszamelem . Didll podpowiedziała mi ,że można zielone szparagi smażyć na maśle a nemala podpowiedziała gdzie w Szczecinie można je dostać. Nie jestem pewna czy zrobiłam tak jak didll – jedno jest pewne – są pyszne –POLECAM.
Czas :20
Składniki :
2 pęczki zielonych szparagów
3 łyżki oliwy
4 łyżki masła
sól
pieprz mielony biały
Oczyścić szparagi delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki .Nie ma potrzeby obierać .Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na gorąca wrzucić szparagi ( jak są bardzo długie można przeciąć na dwa kawałki ).Smażyć przewracając na rumiano ok. 10 minut .Dodać masło . Poczekać aż masło się zrumieni i nabierze lekko orzechowego smaku. Posolić i lekko popieprzyć szparagi.
Ja podałam z młodymi ziemniaczkami z wody i sadzonym jajkiem .

dodane na fotoforum:

halinag

halinag 2009-05-14

och szparagi......

anna19

anna19 2009-05-14

smakowitosci nam dziś zaserwowałaś w pełnym tego słowa znaczeniu! Miłego czwartku Buniu

allright

allright 2009-05-14

no tak pora na szparagi...mniam

maria62

maria62 2009-05-14

ale obiadek, ślinka leci ...smacznego

menrin

menrin 2009-05-14

ja już chyba wyłaczę komputer co jedna z was to lepsze zarełko podaje ;) miłago dnia Buniu :)

beata46

beata46 2009-05-14

Witaj !
Dzięki za podpowiedz na jutrzejszy obiadek!

kocurq

kocurq 2009-05-14

Te zielone smakuja jak brokuly-lepsze od bialych;)
Tez je wole smazyc,ale ja uzywam tylko masla ziolowego i lekko dusze.
....az mi ochotki na nie narobilas;)
Milego dzionka Buniu;)

irusia

irusia 2009-05-14

zobacz przepis ja sama przyprawiam , w wokach do pieczenia wszystko jest bardziej soczyste sproboj

wiki3

wiki3 2009-05-14

uwielbiam szparagi mhmhmhmh czekam az mi urosna na dzialeczce

siestala

siestala 2009-05-14

bardzo lubie szparagi!:) moje ulubione sa zapiekane w "wiazkach" zawinietych w plastry boczku z gruba sola i pieprzem. Doskonale sa takze z sosem holenderskim.
Usciski Buniu:)

halinag

halinag 2009-05-14

Buniu chętnie się zamienię ..miłego popołudnia

b0zenka

b0zenka 2009-05-14

mniam mniam.........miłego popołudnia ja zasuwam na działke....

maniek1

maniek1 2009-05-14

.........)..
........(!)....Smacznej-
___(''''''"''')o -Kawusi:)
..... ___/
Pozdrawiam.Milutkiego popołudnia i smacznej kawusi życzę:))

tunika

tunika 2009-05-14

To musi być pyszne!!

nemala

nemala 2009-05-14

Buniu Twoje szparagi wygladają smakowicie i aż czuję ten smak przez monitor ;) Pozdrowionka

kirena

kirena 2009-05-14

Chętnie spróbowała bym..

didll

didll 2009-05-14

o tak. dzis tez je jadlam :) a nawet nie dodaje masla ale na pewno z nim tez sa pyszne... chrupiace i maja taki intensywny kolor :)

bogra

bogra 2009-05-14

A mnie odstraszyła cena 10zł za malutki pęczek. Pomyślałam sobie , że to chyba zbyt wygórowana cena.Poczekam na tańsze. Pozdrawiam.

bunia

bunia 2009-05-14

bogra- a gdzie są po 10 zł ? U mnie białe są po 3 zł za pęczek a zielone po 4,50 za sporą wiązkę .Nawet te pierwsze były tylko po 7 zł. Ja zaczynam kupować tak na początku maja ( jakieś 2 tygodnie po tym jak się pojawia na rynku ) .Wydaje mi się ,ze cena spadnie jeszcze do jakichś 2 zł za białe i 3,5 za zielone na przełomie maja i czerwca , a potem pod koniec czerwca znów podrożeją . Za jakieś 2 tygodnie zacznę mrozić ugotowane z wywarem na zupę na zimę .

rudy13

rudy13 2009-05-14

zostało może odrobinę..?? chętnie popróbuję, tak apetycznie wyglądają..:))

sparow

sparow 2009-05-15

uwielbiam.....a na sniadanie?


zupka mleczna i chlebek z maselkiem.....i dzemolajda?......

opti7

opti7 2009-05-15

ja biale szparagi owijam w plaster szynki konserwowej(tak ze 3 szt szparagow ugotowanych)a dopiero potem smaze na maselku i do tego mlode kartofelki....:)

lajona

lajona 2009-06-09

Przyszlam po poradę. Kupiłam wczoraj zielone szparago, bo mi się okropnie chciało spróbowac, jak smakują smażone na maśle. Ale zapomniałam, ze mam kuchnie w remoncie i nie mam na czym nie tylko usmażyć, ale nawet ugotować:( I co teraz???

dodaj komentarz

kolejne >